18. april 2008

Sat i bås.....

Puh... der fik vi da lige et rap over nallerne, os der er forældre til et barn som har diagnose indenfor autismespektret (sønnen har aspergerdiagnose). I udsendelsen på TV2: Ti år efter, som er opfølgensen på Er du mors lille dreng? blev der, som en indskudt sætning nævnt at omsorgsvigt er medvirkende årsag til at børn udvikler autisme...... Jeg er ikke i tvivl om at de to drenges biologiske familie, ikke er i stand til at tage sig af dem på forsvarlig vis og er ganske enige i, at de har det bedre hos en ansvarlig plejefamilie. Der er heller ingen tvivl om at når en dreng som Jørn, har en diagnose indenfor autismespektret, så skal han have meget faste rammer og det er han biologiske forældre ikke istand til at give ham. Det jeg opponerer imod er tv2's fremstilling af at omsorgssvigt er årsagen til udvikling af autisme. Forskning på området tyder mere og mere på at autisme er medfødt

Hele sønnens liv har vi kæmpet med fagpersoner, pædagoger og lærer som har ment at han ikke var ordentlig opdraget, samt en enkelt skolepsykolog, som mente drengen var narcissist ????. Først da han i 7 klasse fik en enestående klassekærer, kom der skred i tingene og vi fik langt om længe klarhed over han "anderledeshed" da han fik diagnosen asperger. Først da kom vi i forbindelse med de fagpersoner, som kendte til asperger, fik vi skulderklap for vores opdragelse.  

Den dag i dag er jeg overbevist om at sønnens asperger er medfødt, måske også arveligt, idet et andet barn i den nære familie også har fået diagnosen. For os har det betydet bl.a. at vi ikke er tynget af skyldfølelse, for vi tror ikke vi er ansvarlige for hans handicap, ingen af os er jo herre over vores gener.

4 kommentarer:

 1. maybritt nielsen24. april 2008 kl. 18.26

  Jeg blev lidt harm over udsendelsen også.man blir da ikke autist af omsorgssvigt.Det er helt bestemt noget man er født med,og det er noget der ligger i generne.Men helt bestemt blir det da ikke bedre hvis man har forældre ligesom Jørn.Jeg synes da bestemt jeg er en rimelig mor,men har da svært ved at takle min datter Lærke i perioder.Hun koster mig da bestemt ekstra arbejde.Da hun var i brusebad idag,havde hun bruset hele badeværelset.Det hele sejlede i vand.Hun laver tit nogle sjove ting,som ikke er helt alderssvarende.Men det blir vel bedre? med alderen,det må du jo kunne fortælle om da du har en teenager i huset,med autisme.

  SvarSlet
 2. Ja jeg oplever helt klar at han bliver bedre og bedre. Han udvikler sig meget lige for tiden og er langt hen ad vejen en fornuftig ung mand. Men han har stadig de perioder, hvor han går i baglås og ikke vil noget som helst. Heldigvis er han begyndt at blive bevidst om de ture selv, og det har gjort at de ikke er så svære at komme ud af, som de var for bare et par år siden.

  Du er helt sikkert en bedre mor end du selv er klar over, faktisk tror jeg at hvis vi ikke var gode forældre, så ville det at have et autist barn være umuligt. Der er jo tit og ofte brug for at trække vejret dybt når der er krise.

  SvarSlet
 3. Hej
  Jeg håber, du har set pressemeddelsen, siden du skrev dit indlæg. Ellers kommer der lige et link her:
  http://www.autismeforening.dk/nyhed.asp?id=560

  SvarSlet
 4. Tak for linket Gitte, den havde jeg ikke set.

  SvarSlet